7. Lecke:
Melléknév és határozó – 1. rész

Adjektiv och adverb

Den här gången ska vi prata om skillnaden mellan adjektiv och adverb. Det kan vara lurigt eftersom adjektiv och adverb ibland får samma form. I första exemplet är snabbt ett adjektiv och i andra ett adverb:
a) Elsa gav ett snabbt svar.
b) Elsa svarade snabbt.
Men det finns en stor skillnad mellan adjektiven å ena sidan och adverben å andra sidan. Adjektiven (mening 1-3) ändras beroende på vilket ord de beskriver, men adverben (4-6) har alltid samma form:
1. Elsa gav en snabb kommentar.
2. Elsa gav ett snabbt svar.
3. Elsa gav några snabba instruktioner.
4. Elsa kommenterade snabbt.
5. Elsa svarade snabbt.
6. Elsa instruerade snabbt.
Hur vet man då om ett ord är ett adjektiv eller adverb? Ja, det är inte så jättesvårt faktiskt :-). Det gäller att ta reda på vilket ord som adjektivet/adverbet beskriver. Om vi tittar på exempelmeningarna 1-3 ovan så beskriver snabb, snabbt och snabba substantiven kommentar, svar
och instruktioner. Ord som beskriver substantiv eller pronomen är alltid adjektiv. Ibland står adjektivet efter substantiv/pronomen (som vi pratade om i tema 3*) och då finns det ett verb som binder ihop dem, oftast vara eller bliva.
7. Elsa är snabb.
8. Barnet är snabbt.
9. Ungdomarna är snabba.
När vi pratar om adverb så är det andra ord som de beskriver. Adverben beskriver oftast verb, adjektiv och adverb. I mening 4-6 beskriver snabbt verben kommenterade, svarade och instruerade. Man kan ställa en fråga med hur och då blir svaret ett adverb:
10. Hur kommenterade Elsa? Elsa kommenterade snabbt.
11. Hur svarade Elsa? Elsa svarade snabbt.
12. Hur instruerade Elsa? Elsa instruerade snabbt.
Nu undrar ni förstås hur adverben också kan beskriva andra ordklasser. Här kommer lite exempelmeningar. Adverb som beskriver adjektiv:
13. Elsa är mycket snabb. (Mycket är adverb som beskriver adjektivet snabb)
14. Elsa gav ett mycket snabbt svar. (Mycket är adverb som beskriver adjektivet snabbt.)
15. Elsa gav några mycket snabba instruktioner. (Mycket är adverb som beskriver adjektivet snabba.)
Adverb som beskriver adverb:
16. Elsa kommenterade väldigt snabbt. (Väldigt är ett adverb som beskriver adverbet snabbt)
17. Elsa svarade väldigt snabbt. (Väldigt är ett adverb som beskriver adverbet snabbt)
18. Elsa instruerade väldigt snabbt. (Väldigt är ett adverb som beskriver adverbet snabbt)

* Camilla 15 témát írt a középfokú tananyaghoz, de a mondatok mennyisége miatt néhány témát 2 leckébe tettünk. Camilla itt a 3. témát említi, ami a valóságban a 4. és az 5. lecke!

Melléknév és határozó

Ma a melléknév és határozószó közötti különbségekkel fogunk foglalkozni. Ez csalós tud lenni, mivel a melléknévnek és a határozószónak néha ugyanaz a formája. Ebben az első példában a snabbt melléknév, a másodikban pedig határozószó:
a) Elsa gav ett snabbt svar. = Elsa adott egy gyors választ. / Elsa egy gyors választ adott. (A szövegkörnyezettől és szóban a hangsúlyozástól függ, melyik jelentés a teljesen megfelelő. A következőkben többször elő fog fordulni ez, és ehhez hasonló mondat, fel fogod őket ismerni! Azokra mindre érvényes ez a leheletnyi különbség lehetősége. Ahhoz, hogy gördülékenyen tudjak magyarázni és te tanulni, csak az első variációt írom le, de mindkét lehetőség ott van a háttérben.)
b) Elsa svarade snabbt. = Elsa gyorsan válaszolt.
Egy nagy különbség van a melléknevek és a határozószók között: A következő példákban a melléknevek formája, végződése változik, attól függően, hogy melyik szót írják le (az első 3 mondat). A határozószók formája viszont soha sem változik, azoknak mindig ugyanaz az alakjuk, attól függetlenül, hogy „en”-es, „ett”-es, egyesszámú vagy többesszámú alanyhoz tartoznak-e (4., 5., 6. mondat):
1. Elsa gav en snabb kommentar. = Elsa adott egy gyors kommentárt.
2. Elsa gav ett snabbt svar. = Elsa adott egy gyors választ.
3. Elsa gav några snabba instruktioner. = Elsa adott néhány gyors instrukciót/utasítást.
4. Elsa kommenterade snabbt. = Elsa gyorsan kommentált.
5. Elsa svarade snabbt. = Elsa gyorsan válaszolt.
6. Elsa instruerade snabbt. = Elsa gyorsan instruált/utasított/irányított.
Akkor honnan tudjuk, hogy egy szó melléknév vagy határozószó? Honnan tudjuk, hogy melyik formát kell használnunk?
Nos, ez nem is annyira nehéz igazából! 😊 Csak azt kell megtudni, hogy melyik szót írja le a melléknév vagy határozószó. Ha megnézzük a fenti 6 példamondatot közelebbről, az első 3-ban a snabb, snabbt ésnabba főneveket ír le, főnevekre vonatkozik: kommentar, svar és instruktioner. Azok a szavak, amelyek főneveket és névmásokat írnak le, melléknevek. Van, amikor a melléknév a főnév vagy névmás után áll (ahogy erről a 4.-5. leckében beszéltünk) és akkor egy ige köti őket össze, legtöbbször a „vara” = lenni vagy a „bliva” = valamivé válni ragozott alakjai.
7. Elsa är snabb. = Elsa gyors.
8. Barnet är snabbt. = A gyerek gyors.
9. Ungdomarna är snabba. = A fiatalok gyorsak.
A határozószók más szavakat írnak le, más szavakra vonatkoznak – legtöbbször igére, melléknévre vagy másik határozószóra. A fenti példában, a 4., 5. és 6. mondatban a „snabbt” igére vonatkozik, azt írja le: kommenterade, svarade és instruerade. Ezt abból is lehet látni, hogy ha egy „Hogyan”-nal kezdődő kérdéssel kérdezünk a mondatra, a válasz egy határozószó lesz:
10. Hur kommenterade Elsa? Elsa kommenterade snabbt. = Hogyan kommentált Elsa? Elsa gyorsan kommentált.
11. Hur svarade Elsa? Elsa svarade snabbt. = Hogyan válaszolt Elsa? Elsa gyorsan válaszolt.
12. Hur instruerade Elsa? Elsa instruerade snabbt. = Hogyan utasított Elsa? Elsa gyorsan utasított.
Gondolom, már kíváncsiak vagytok arra, hogy a határozószók hogyan tudnak más szavakat is leírni… Itt jön néhány példamondat:
Egy határozószó, ami melléknevet ír le, melléknévre vonatkozik, melléknevet módosít:
13. Elsa är mycket snabb. = Elsa nagyon gyors. (A „mycket”= nagyon egy határozószó, ami a „snabb” = gyors melléknevet írja le, arra vonatkozik.)
14. Elsa gav ett mycket snabbt svar. = Elsa egy nagyon gyors választ adott. (A „mycket”= nagyon egy határozószó, ami a „snabbt” = gyors melléknevet írja le, arra vonatkozik.)
15. Elsa gav några mycket snabba instruktioner. = Elsa adott néhány nagyon gyors instrukciót/utasítást. (A „mycket”= nagyon egy határozószó, ami a „snabba” = gyors melléknevet írja le, arra vonatkozik.)
Határozószó, ami határozószóra vonatkozik, azt írja le:
16. Elsa kommenterade väldigt snabbt. = Elsa nagyon gyorsan instruált/utasított/irányított. (A „väldigt” egy határozószó, ami a „snabbt” határozószót írja le, arra vonatkozik.)
17. Elsa svarade väldigt snabbt. =Elsa nagyon gyorsan válaszolt. (A „väldigt” egy határozószó, ami a „snabbt” határozószót írja le, arra vonatkozik.)
18. Elsa instruerade väldigt snabbt. = Elsa nagyon gyorsan instruált/utasított/irányított. (A „väldigt” egy határozószó, ami a „snabbt” határozószót írja le, arra vonatkozik.)

Idag är det perfekt väder för skidåkning.

Ma tökéletes idő van sieléshez.

Många körde för snabbt förbi skolan och fick böter.

Sokan vezettek el az iskola előtt gyorsan és büntetést kaptak .

Diana ställde intresserat frågorna.

Diana érdeklődve tette fel a kérdéseket.

Rut är snabb och effektiv.

Rut gyors és hatékony.

Eleonor opererade snabbt och effektivt som vanligt.

Eleonor gyorsan és hatékonyan operált, mint mindig.

Morföräldrarna är så stolta över sitt barnbarn.

Az anyai nagyszülők annyira büszkék az unokájukra.

Det är så kallt idag att vi stannar inne.

Annyira hideg van ma, hogy bent maradunk.

Feladatsorok a kifejezések könnyebb elsajátításához

A következő oldalon kell dolgoznod: https://student.swency.com/

Kérünk Google Chrome böngészőt használj! Köszönjük!

A kódokat lentebb látod (8 jegyű számsor), névnek bármit beírhatsz, ennek a mezőnek a csoportos oktatásnál van jelentősége. A Swencyben a kérdések helyes eredményét, csak a feladatsor végén fogod megtudni. Egy karikában látod majd az eredményedet százalékban. FONTOS! Ennek a képernyőnek az alján KÖZÉPEN (a kiszámított százalék alatt) van egy lefelé mutató nyilacska. Kattints mindig oda, hogy lásd a RÉSZLETES EREDMÉNYEDET is a helyes megoldásokkal! A feladatsorokat többször is megoldhatod! A mondatok könnyebb elsajátítása érdekében a feladatsorokkal sorban haladj. Az első két feladatsor a hallás utáni értésed teszteli. A 3. és a 4. feladatsor próbálja begyakoroltatni Veled a mondatokat, az 5. feladatsorban pedig már a mondatokat magyarról svédre kell fordítani.

7. Lecke – 1. rész, Kvíz 1/A Kód: 73634401
7. Lecke – 1. rész, Kvíz 1/B Kód: 56738547
7. Lecke – 1. rész, Teszt 1/A Kód: 31914721
7. Lecke – 1. rész, Teszt 1/B Kód: 63329935
7. Lecke – 1. rész, magyarról – svédre 1. Kód: 69277273