1. Lecke: Az ábécé

Alfabetet 

Első leckénkben a svéd abc-t fogod gyakorolni.

Miért fontos ez? Nos, lesz majd mikor telefonon beszélsz a főnököddel és azt az utasítást kapod, hogy írj emailt  X.Y-nak. És akkor itt elbetűzi az email címet. Te leírod ahogyan hallod, majd megírod a svéd levelet, elküldöd. Boldog vagy mert megcsináltál mindent. De perceken belül egy visszapattant a levél jelzi, hogy ilyen email cím nincs. Pedig, csak valószínű egy betűt hallottál félre.

És akkor rádöbbensz, hogy néhány betű az svéd abc-ből rendkívül gonoszul bánik a füleddel…

Az első néhány szó, amit használni fogsz, a lentebbi gyakorló feladatsorokban

hjärta – szív, morot – sárgarépa, citron – citrom, igelkott – sün, björn – medve, orm – kígyó, ananas – ananász, elefant – elefánt, fisk – hal, groda – béka, lampa – lámpa, tårta -torta, sebra – zebra, dator – számítógép, jordgubbe – eper, näsa – orr, ryggsäck – hátizsák, klocka – óra, äpple – alma, varg – farkas, paraply – esernyő, åsna – szamár, ugn – sütő, svamp – gomba, xylofon – xilofon, yxa – balta, glas – pohár, fåtölj – fotel, lök – hagyma, nål – tű, ö – sziget, bröd – kenyér

Feladatsorok a kifejezések könnyebb elsajátításához

A következő oldalon kell dolgoznod: https://student.swency.com/

A kód (egy 8 jegyű számsor, lentebb a feladatsor neve mellett), majd a neved (vagy beceneved) beírása után, alaposan olvasd el a feladatokhoz tartozó instrukciót, majd indítsd el a feladatsort. A teljes feladatsor elvégzése után kapod meg az eredményedet százalákban, majd a képernyő közepén alul, a részletes eredményre kattintva nézheted meg a hibáidat, amiből sokat tanulhatsz. Ajánljuk, hogy a lentebbi sorrendben haladj!

Kérünk Google Chrome böngészőt használj! Köszönjük!

  1. Ábécé 1.  Kód:  26697495
  2. Ábécé 2.  Kód:  62086491
  3. Ábécé 3.  Kód:  48545026
  4. Ábécé 4.  Kód: 58025867

Dícséret

Végeztél? Gratulálunk ügyes vagy!
Kedvenc gyakorló Youtube videóink, amiket érdemes Neked is meghallgatnod:

 Alfabetet
Alfabetssång